Mi a mai kutyakütyü trend?

2020. április 20. - Kontent

Ahogy minden családtagnak, négylábú barátainknak is szeretnénk megadni a maximális kényelmet, biztonságot és szórakozási lehetőséget. Rengeteg találmány ostromolja a piacot az ötletesebbnél ötletesebb játékoktól a digitális kutyapincérekig. Összegyűjtöttük a slágergyanús megoldásokat.

shutterstock_575624617.jpg

Tovább

Kommunikálj szelfikkel!

Aminek már szobrot is állítottak, arról érdemes beszélni. A szelfizés ilyen. Könyv is jelent meg a jó és persze „eladható” szelfik titkairól. Hiába hitte bárki, hogy hamar lecseng majd ez a néhány éves őrület, a sok bírálat ellenére még mindig divat, Ha nem szeretne bénán kinézni a saját szelfi-fotóin, fusson át az alábbi tippeken. A jó szelfi 10 titka nem is annyira titkos többé.

Tovább

Így csinálhatsz otthonra gyors internetet

Egy rendszergazda munkája nagyon sok területből tevődik össze, de az, amit egy laikus lát, amikor az IT csoporthoz fordul a munkahelyén, az legtöbbször a hálózati hozzáférések menedzselésének misztikus területe. Magyarán szólva a hatalom. Ebbe a hatalomba kóstolhatunk bele otthon, az online menedzselhető routerek és a hozzájuk fejlesztett applikációk segítségével.

illusz_1.jpg

 

Tovább

Öt alkalmazás, hogy biztonságban legyen a gyerek a neten

A mai srácok szó szerint tablettel és okostelefonnal a kezükben nőnek fel, de hogy védjük meg őket a káros tartalmaktól, vagy akár az internetes zaklatóktól? A teljes tiltás biztos nem vezet semmi jóra, és az sem túl életszerű, hogy mindig ott legyünk mellettük, amikor épp rákattintanak valamire. Akad viszont pár, „gyerekbiztos” alkalmazás, amikkel biztonságba tudhatjuk őket a virtuális térben, ráadásul fizetnünk sem kell értük, hiszen legtöbbjük ingyen letölthető.

apps-for-kids.jpg

Tovább

Mi a stabil otthoni hálózat titka?

Nehéz ma már elképzelni egy kényelmes otthont stabil hálózat nélkül. Egy modern háztartásban rengeteg szerkentyű kapcsolódik a netre, ezeket pedig valahogy ki kell tudni szolgálni. Így szinte létfontosságúvá vált, hogy a lakás minden pontján legyen megfelelő sávszélesség.

Az internet sebességéről korábban már írtunk egy hosszabb anyagot, így induljunk ki abból, hogy az megfelelő minőségben érkezik az otthonunkba. Nézzük inkább azt, hogy a beérkező netet hogyan tudjuk ideális módon eloszlatni a helységek közt. Ehhez kaptunk némi segítséget, a Strong ugyanis megdobott minket egy doboznyi tesztkészülékkel, amelyek segítségével ezt a problémát különböző módokon is megoldhatjuk .

Az alapok

A kézenfekvő megoldás ilyenkor egy erős Wi-Fi hálózat kiépítése, amihez egyszerű esetben egy jóminőségű Wi-Fi router már elegendő s lenne. Ilyenkor választhatjuk például a beszédes nevű Strong Dual Band Gigabit Router 1200 típust. Ennek maximális sebességét jelzi a nevében az 1200-as szám, ami azért jó, mert magánszemély itthon ilyen sebességű internetkapcsolatról nem is álmodhat, szóval ezzel a routerrel jó idősre bőven túlbiztosítjuk magunkat.

 1000.jpg

Itt vége is lehetne a cikknek, ha nem léteznének szép számmal kivételes helyzetek. Csak a példa kedvéért írunk párat:

- Az okostévénk/erősítőnk egy picit régebbi darab, így már tud fontos hálózati funkciókat (streamelés, Facebook, Spotify, Youtube), de Wi-Fi modul még nincs benne, és nem is lehet hozzá kapni.

- Nagypolgári lakásban lakunk, ahol a 60 centinél is vastagabb tartófalak csodásan elnyelik az összes sugárzást a rádióaktivitástól a Wi-Fi-ig.

- Többgenerációs, többszintes családi házban lakunk, ahol a szüleinket is szeretnénk rászoktatni, hogy rendeljenek maguknak új adag Potemixet online, ne mindig minket kérjenek meg, mert meguntuk, hogy minden böngészőoldalon potencianövelő reklámokat látunk.

A sort estig folytathatnám, a lényeg az, hogy gyakran előfordul, hogy a sima wireless routerünk nem elég. Ilyenkor jönnek az okos kis trükkök.

Minden vezetéket mi uralhatunk a falban

Az első megoldás az úgynevezett powerline rendszer lehet, amiről biztosan hallott már mindenki, aki egy kicsit is ért az adatátviteli technikákhoz. Ez nem egy mai megoldás, de még mindig remekül működik. A lényege az, hogy a lakás két tetszőleges pontján a konnektorba dugunk egy-egy adaptert, amelyek a falban húzódó elektromos vezetékeken keresztül mintegy parazita módon képesek hálózati kommunikációt folytatni.

strong.jpg

Így tehát, ha a router környékén található fali csatlakozóba bedugjuk az egyiket, akkor onnantól kezdve a lakás bármely pontján egy tetszőleges konnektorba bedugva a másikat, már kapunk is egy új vezetékes netkapcsolatot. Amit aztán már egy hubbal, vagy egy wireless access pointtal újra szétoszthatunk. Vagy akár egy Wi-Fi-vel is felszerelt tipust használva a külön access pointot is megspórolhatjuk.

powerlicon.pngEnnek a technológiának két hátrányát szokták emlegetni. Az egyik az, hogy a kismegszakítókat nehezen ugorja át, így csak olyan helyeken érdemes használni, ahol a konnektorok egy áramkörön vannak, így pedig már nincs is sok értelme, mert jó esetben az egy szoba. Na ez botorság, mert a mai rendszerek úgy járnak át a kismegszakítókon, ahogy csak akarnak.

A másik ellenérv a sebesség, de ezt is csak azok hozzák fel, akik a technológia hőskorából származó powerline rendszereket használnak. Akkor ugyanis a 200 Mbps sebesség még futurisztikusnak számított, de ma mondjuk, ha egy 4K-s filmet szeretnénk a NAS-unkról streamelni, miközben a Windowsunk tétlenséget érezve frissíteni kezdi magát és még esetleg valamelyik családtagunk ezt a percet választja, hogy megnézze a legfrissebb fullHD videót a Pumpedékról a táblagépén… Na akkor azért ez a sebesség már nem igazán lesz elég.

Szerencsére azonban a mai powerline-ok már messze nem ezt a sebességet tudják.

 

Kaptunk például kölcsön egy Strong szettet, ami ideális körülmények esetén akár 1200 Mbit/s sebességre is képes. Ezek szerint egyébként nálunk nem voltak ideálisak a körülmények, mert egy gyors próba során „mindössze” 890 Mbit/s-es adatátviteli sebességet sikerült elérnünk. Ez azonban szerencsére bőven elegendő szinte bármilyen otthoni felhasználáshoz!

Vezeték nélkül Wi-Fi-től Wi-Fi-ig

Amennyiben mégis ragaszkodnánk valamiért a teljes vezetékmentes hálózathoz, akkor sem kell elkeserednünk. Van ugyanis egy úgynevezett wireless bridge mód, melynek keretében két vezeték nélküli router képes egymás közt kapcsolatot létrehozni, és így mindkét eszköz működhet szolgáltatóként is. Ezzel a módszerrel vezetékes hozzáférési pontokat is létesíthetünk lakásunk bármely pontján.

Ennek a megoldásnak egy variációját mutatják be a Strong univerzális repeaterei, amelyek annyiban különboznek a piacon található többi hasonló készüléktől, hogy nem csupán vezeték nélkül képesek továbbítani a Wi-Fi hálózatunk jeleit, de még két szabványos LAN csatlakozóval is rendelkeznek, melyeknek köszönhetően Wi-Fi csatoló nélküli okoseszközökkel is megoszthatjuk otthoni hálózatunkat a lakásunk bármely pontján. Ezekről a készülékekeről, bővebben inkább egy későbbi, külön tesztben értekezünk még.

A cikkben kipróbált készülékeket a Strong hazai képviseletétől kaptuk kölcsön.

 

Így ismerkedj netes játék közben, ha élőben is látni akarod

A netes ismerkedés már nem új keletű, de az egyik beszélgetős bulin belefutottunk egy olyan álomsztoriba, ami egy számítógépes játékban alakult ki, így kíváncsiak voltunk, másokkal is megtörtént-e. Megkérdeztünk hát nagy játékosokat, hogy a PC-szerelem mellett lett-e az online csajozásból/pasizásból igazi szerelem is? Kértük, hogy írják le vagy mondják el, milyen netes ismerkedési élményük volt.

game7.jpg

Tovább

Tudtad, hogy ha skype-olsz akkor öreg vagy?

A mai fiatalok már nem csak az SMS-t, de a Sykpe-ot és a Vibert is ritkán használják.

A Telenor kutatói egy érdekes felmérést tettek közzé a 16 és 35 év közti korosztály mobilkommunikációs szokásairól. Hét országban, köztük hazánkban is megvizsgálták ezt a területet és a felmérések eredménye nagyon érdekes lett.

clikka_pareja.jpg

Kiderült ugyanis hogy a fiatalok az sms-t szinte alig használják, egymás közti kommunikációra pedig a legtöbb esetben valamely online üzenetküldő alkalmazás szolgáltatásait veszik igénybe. Ráadásul még ezek közt is komoly priorizálás van, léteznek ugyanis menőbb és kevésbé menő üzenetküldő rendszerek. Egy kicsit olyan ez, mint pár évvel ezelőtt, amikor az iwiw még létezett, de a fiatalok már rég a Facebookon gyűltek, illetve aztán már ott sem, hanem a MySpace oldalain bandáztak.

Tovább

Inspiráció, vidámság, kikapcsolódási lehetőségek – irány az iroda!

Modern belsőépítészeti megoldások, inspiráló szín és anyagválasztás. Minden igényt kielégítő edzőterem. Csoportos jógafoglalkozások és erőnléti edzések… Mi jut eszedbe erről a listáról? Egy lakás a város egyik felkapottabb pontján, esetleg egy lakóparkban? Bár ezzel sem vagy messze az igazságtól, vannak olyan szerencsés munkavállalók, akiknek a munkahelyét lehetne így körülírni – úgy, hogy még bőven ki tudnák egészíteni a listát!03-telenor.jpg

A Telenor törökbálinti irodaháza - Kép forrása: hazai.kozep.bme.hu

Tovább

Startupperek, ide jöjjetek!

Úgy gondolod, hogy szívesen kipróbálnád magad az üzleti világban, esetleg már el is kezdted a dolgot? Van egy startupod, amit a barátaiddal alapítottál? Az ötlet megvan és szerintetek tényleg menő lenne, csak az első lökés hiányzik? Hát ne gondold, hogy egyedül vagy ezzel, mert rengeteg fiatal vállalkozó szeretne így befutni és ez egyáltalán nem lehetetlen. Mindössze egy támogató kell hozzá, aki ért ehhez és te, hogy elmagyarázd neki, miért pont a ti csapatotokat támogassa. Ez a rész általában a legnehezebb, mert egyre több ilyen cég indul manapság, a lehetséges támogatók száma viszont közel állandó.

startup-593341_960_720.jpg

A jó hír viszont, hogy most egy szereplővel bővült a piac és nem is kis szereplővel.

Tovább

Hi-tech tréning

Top 7 okos kütyü

Mivel lehet könnyebbé tenni mondjuk 10 kilométer terepfutást vagy egy hegyi biciklitúrát? A profi sportfelszerelésen és az energiapótláson kívül jól jöhet még egy eszköz, amivel még jobb élmény lesz az edzés.

Okos füles

A Samsung Gear IconX vezeték nélküli fülhallgató formája pontosan illeszkedik a füledbe. Ugrálhatsz, fejen állhatsz, futhatsz, görkorcsolyázhatsz ez a pici szilikonbevonatú kütyü akkor is a helyén marad. Még az izzadástól sem mozdul el, ha a megfelelő méretű gumifejet választod ki hozzá. Ez a nagyon okos kütyü, nem csak zenehallgatásra jó, telefonos összeköttetés nélkül is méri a pulzusodat, az elégetett kalóriákat és követi GPS-szel a megtett útvonaladat. És a legmenőbb benne, hogy hangvezérléssel adhatsz instrukciókat: IconX, jelentkezz!
11.jpg

Tovább