Kommunikálj szelfikkel!

2018. május 17. - KKPé

Aminek már szobrot is állítottak, arról érdemes beszélni. A szelfizés ilyen. Könyv is jelent meg a jó és persze „eladható” szelfik titkairól. Hiába hitte bárki, hogy hamar lecseng majd ez a néhány éves őrület, a sok bírálat ellenére még mindig divat, Ha nem szeretne bénán kinézni a saját szelfi-fotóin, fusson át az alábbi tippeken. A jó szelfi 10 titka nem is annyira titkos többé.

1. A fény a barátunk


A jó fotóhoz jó fények kellenek! Ez bizony ökölszabály. Nagyon sok szelfi-zseni már ezen a ponton elbukik, pedig az első és legfontosabb a megfelelő fényviszonyok keresése és használata. Mivel viszonylag kevesen kerülnek olyan helyzetbe, hogy egy profi stúdió lámpái előtt pózolva szelfizgetnek, érdemes a természetes fényekben rejlő lehetőségeket fürkészni.   

shutterstock_363424883.jpg
2. Ismerd ki magad


Ha jól akarsz kinézni egy-egy szelfiden, nem árt tudnod mi az, ami valóban jól áll neked. Próbálj minél több szögből, minél változatosabb fényviszonyok mellett, s lehetőség szerint minél jobb eszközzel magadra fókuszálni. Ha az vagy, akinek fontos, hogy jól nézzen ki, akkor a minimum, hogy megpróbálod feltérképezni a saját arcod adottságait. Ha nem te vagy a lényeg, hanem épp a környezetre szeretnéd felhívni a figyelmet, esetleg egy hangulatot közölnél a saját képeddel, akkor ez kevésbé fontos. Mindenki maga dönti el, hogy ezen a téren mi vállalható.

3. Figyelj a környezetre


Ma már közhely, de tényleg ciki a klotyóban vagy a kád mellett elcsípni magadról egy-egy csakis számodra érdekesnek tűnő pillanatot. Ha akad, aki még mindig ezzel próbálkozik, sőt meg is osztja, elég valószínű, hogy később bánni fogja. A szelfi helyszíne, a fotó készítésének körülményei, a háttér közel sem elhanyagolható tényező, érdemes figyelni rá. Aki nagyon profi akar lenni szelfizésben, akár a számára tökéletes körülmények tudatos kialakítására és formálására is fordíthat energiát.

shutterstock_211339909.jpg
4. Csak természetesen…


Érdemes kerülni a visrliszáj hatást. A privát üzenetekben elküldött szelfik szintjén mindenki úgy virslizik, ahogy akar, de nyilvános fotókon kifejezetten ingoványos terep a csücsörítés. Vannak helyzetek, körülmények és hangulatok, amelyekhez kapcsolódva épp egy-egy grimasztól, vagy az átlagostól bármilyen módon eltérő arckifejezéstől válhat pozitív értelemben is kifejezővé a szelfi, de sajnos elég ritka ennek az összefüggésnek a felismerése. Aki mégis eljut addig, hogy nem csak felismeri, de kreatívan használni is tudja az említett összefüggésben rejlő lehetőségeket, az nehezen hibázik.

5. Csak nyugodtan


Ha nem vakuzol, nem nagyon éri meg ugrálni a telefon előtt, vagy rángatni a kezedben lévő kamerát. Még a szelfi esetében sem árt, ha éles fotó készül, ahhoz pedig nem árt, ha igyekszel legalább a fotó készítésének pillanatban kitartani az általad előnyösnek tartott pózt.

shutterstock_291776045.jpg
6. A kamerába nézz, ne a képernyőre


Világos, hogy az utolsó simításokat mindenki a telefonja, vagy a kamerája kijelzőjében látható élőképen látottak alapján végzi saját magán, de sokan még az expo pillanatában is a LiveView-t bámulják ahelyett, hogy a lencsébe pillantanának. Ha csak nem az a terv, hogy profilszelfit készíts, akkor érdemes figyelni arra is, hogy hova nézel abban a pillanatban, amikor készül a fotó.

7. Csinálj sorozatfelvételeket!


Szinte minden telefon és rengeteg fotós app nyújt lehetőséget arra, hogy sorozatban exponálva készítsen felvételeket. Sokat, gyorsan és rövid idő alatt. Ez a szelfik esetében nem csak azért jó, hogy legalább egy legyen az elkészült fotók közül, amibe sikerült nem belepislognod, hanem azért is, mert ha mákod van, több jól sikerült kép közül lehet kiválasztani a legjobbat.

shutterstock_252349258.jpg
8. Szerkeszd a képed


Vágj, élesíts, világosíts, adj hozzá kontrasztot, variálj a telítettséggel, és nyugodtan filterezz, ha úgy jobbnak látod a képed. Minden mehet a szelfik esetében, de határok azért itt is akadnak. Ha túltolod a filterezést, az bizony ronthat az összhatáson. Szélsőséges esetben simán lehet olyan ciki a végeredmény, mint egy indokolatlanul erőltetett kacsaszáj csücsörítés, vagy egy a háttérben látható barna fotőjben éppen békésen szundikáló nagyi a nappaliban.

9. Szerezz társakat


Sok minden jó egyedül is, de még jobb lehet, ha többen vagytok. Így van ez a szelfizéssel is. Ilyen esetekben persze nem árt, ha olyan képet toltok ki a netre, ami mindketten megnéztetek előtte és nem árt ha tetszik is. Emellett fontos, hogy csak olyan csoportos szelfi kerüljön nyilvános felületekre, amelyről minden a képen szereplő személy tudja, hogy elkészült.

shutterstock_297918440.jpg 
10. Hülyülni ér!


Légy vicces is néha, mert érdemes. Néha jó röhögni saját magunkon és még az is előfordul, hogy ez annyira sikerül, hogy nem bánjuk, ha mások is derülnek rajtunk. A határait ebben az esetben is mindenki maga határozza meg, a legfontosabb viszont, hogy hülyülés esetén ajánlott félretenni minden létező szelfi tippet! Csak csináld, ahogy jól esik.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyu.blog.hu/api/trackback/id/tr28794484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása