Mi a stabil otthoni hálózat titka?

2017. május 15. - haraszi

Nehéz ma már elképzelni egy kényelmes otthont stabil hálózat nélkül. Egy modern háztartásban rengeteg szerkentyű kapcsolódik a netre, ezeket pedig valahogy ki kell tudni szolgálni. Így szinte létfontosságúvá vált, hogy a lakás minden pontján legyen megfelelő sávszélesség.

Az internet sebességéről korábban már írtunk egy hosszabb anyagot, így induljunk ki abból, hogy az megfelelő minőségben érkezik az otthonunkba. Nézzük inkább azt, hogy a beérkező netet hogyan tudjuk ideális módon eloszlatni a helységek közt. Ehhez kaptunk némi segítséget, a Strong ugyanis megdobott minket egy doboznyi tesztkészülékkel, amelyek segítségével ezt a problémát különböző módokon is megoldhatjuk .

Az alapok

A kézenfekvő megoldás ilyenkor egy erős Wi-Fi hálózat kiépítése, amihez egyszerű esetben egy jóminőségű Wi-Fi router már elegendő s lenne. Ilyenkor választhatjuk például a beszédes nevű Strong Dual Band Gigabit Router 1200 típust. Ennek maximális sebességét jelzi a nevében az 1200-as szám, ami azért jó, mert magánszemély itthon ilyen sebességű internetkapcsolatról nem is álmodhat, szóval ezzel a routerrel jó idősre bőven túlbiztosítjuk magunkat.

 1000.jpg

Itt vége is lehetne a cikknek, ha nem léteznének szép számmal kivételes helyzetek. Csak a példa kedvéért írunk párat:

- Az okostévénk/erősítőnk egy picit régebbi darab, így már tud fontos hálózati funkciókat (streamelés, Facebook, Spotify, Youtube), de Wi-Fi modul még nincs benne, és nem is lehet hozzá kapni.

- Nagypolgári lakásban lakunk, ahol a 60 centinél is vastagabb tartófalak csodásan elnyelik az összes sugárzást a rádióaktivitástól a Wi-Fi-ig.

- Többgenerációs, többszintes családi házban lakunk, ahol a szüleinket is szeretnénk rászoktatni, hogy rendeljenek maguknak új adag Potemixet online, ne mindig minket kérjenek meg, mert meguntuk, hogy minden böngészőoldalon potencianövelő reklámokat látunk.

A sort estig folytathatnám, a lényeg az, hogy gyakran előfordul, hogy a sima wireless routerünk nem elég. Ilyenkor jönnek az okos kis trükkök.

Minden vezetéket mi uralhatunk a falban

Az első megoldás az úgynevezett powerline rendszer lehet, amiről biztosan hallott már mindenki, aki egy kicsit is ért az adatátviteli technikákhoz. Ez nem egy mai megoldás, de még mindig remekül működik. A lényege az, hogy a lakás két tetszőleges pontján a konnektorba dugunk egy-egy adaptert, amelyek a falban húzódó elektromos vezetékeken keresztül mintegy parazita módon képesek hálózati kommunikációt folytatni.

strong.jpg

Így tehát, ha a router környékén található fali csatlakozóba bedugjuk az egyiket, akkor onnantól kezdve a lakás bármely pontján egy tetszőleges konnektorba bedugva a másikat, már kapunk is egy új vezetékes netkapcsolatot. Amit aztán már egy hubbal, vagy egy wireless access pointtal újra szétoszthatunk. Vagy akár egy Wi-Fi-vel is felszerelt tipust használva a külön access pointot is megspórolhatjuk.

powerlicon.pngEnnek a technológiának két hátrányát szokták emlegetni. Az egyik az, hogy a kismegszakítókat nehezen ugorja át, így csak olyan helyeken érdemes használni, ahol a konnektorok egy áramkörön vannak, így pedig már nincs is sok értelme, mert jó esetben az egy szoba. Na ez botorság, mert a mai rendszerek úgy járnak át a kismegszakítókon, ahogy csak akarnak.

A másik ellenérv a sebesség, de ezt is csak azok hozzák fel, akik a technológia hőskorából származó powerline rendszereket használnak. Akkor ugyanis a 200 Mbps sebesség még futurisztikusnak számított, de ma mondjuk, ha egy 4K-s filmet szeretnénk a NAS-unkról streamelni, miközben a Windowsunk tétlenséget érezve frissíteni kezdi magát és még esetleg valamelyik családtagunk ezt a percet választja, hogy megnézze a legfrissebb fullHD videót a Pumpedékról a táblagépén… Na akkor azért ez a sebesség már nem igazán lesz elég.

Szerencsére azonban a mai powerline-ok már messze nem ezt a sebességet tudják.

 

Kaptunk például kölcsön egy Strong szettet, ami ideális körülmények esetén akár 1200 Mbit/s sebességre is képes. Ezek szerint egyébként nálunk nem voltak ideálisak a körülmények, mert egy gyors próba során „mindössze” 890 Mbit/s-es adatátviteli sebességet sikerült elérnünk. Ez azonban szerencsére bőven elegendő szinte bármilyen otthoni felhasználáshoz!

Vezeték nélkül Wi-Fi-től Wi-Fi-ig

Amennyiben mégis ragaszkodnánk valamiért a teljes vezetékmentes hálózathoz, akkor sem kell elkeserednünk. Van ugyanis egy úgynevezett wireless bridge mód, melynek keretében két vezeték nélküli router képes egymás közt kapcsolatot létrehozni, és így mindkét eszköz működhet szolgáltatóként is. Ezzel a módszerrel vezetékes hozzáférési pontokat is létesíthetünk lakásunk bármely pontján.

Ennek a megoldásnak egy variációját mutatják be a Strong univerzális repeaterei, amelyek annyiban különboznek a piacon található többi hasonló készüléktől, hogy nem csupán vezeték nélkül képesek továbbítani a Wi-Fi hálózatunk jeleit, de még két szabványos LAN csatlakozóval is rendelkeznek, melyeknek köszönhetően Wi-Fi csatoló nélküli okoseszközökkel is megoszthatjuk otthoni hálózatunkat a lakásunk bármely pontján. Ezekről a készülékekeről, bővebben inkább egy későbbi, külön tesztben értekezünk még.

A cikkben kipróbált készülékeket a Strong hazai képviseletétől kaptuk kölcsön.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyu.blog.hu/api/trackback/id/tr2212477433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabesz84 2017.05.15. 13:12:37

A stabil otthoni hálozat titka hogy a fenti eszközöket messziről kerüljük :D

John Doe3 2017.05.15. 13:38:11

És ahol háromfázisú betáp van, ott a powerline az átlagos user számára szerencsejátékká válik... És több van ilyen, mint gondolná az egyszeri blogger.

Metálvörös 2017.05.15. 13:59:43

Hol lehet beszerezni az eszközöket? A linkeken "Webshopunkban nem kapható" üzenet fogad mindkét esetben. Másik kérdésem, hogy másnak is kicsik az ő, ű betűk, vagy az én készülékemben van a hiba?

GyMasa 2017.05.15. 14:56:47

@John Doe3:
Igen. En vettem vagy 5 db-ot, mert azt hittem, majd, hogy jo lesz.
Nem lett jo.
FOlyamatosan sikerult belole kisajtolni olyan 20mbit/sec-et.
Mar a 720p-s filmek is kepregeny elmenyt nyujtottak.
Ugyhogy vettem egy guriga Cat6e UTP kabelt, es ahol nem volt a falban osszetorve a csovezes, oda szepen behuztam...
Tehat a valasz a cimben feltett kerdesre:
A vezetekes halozat.

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2017.05.15. 15:07:43

A stabil hálózat titka a galvanikus kapcsolat, esetleg az optikai kábel, ha számolatlanul lehet költeni a kivitelezésre. A WLAN egy lutri, amiben a bizonytalansági tényező a cikkben lelkendezve bemutatott "wireless bridge" alkalmazásával hatványozottan jelentkezik.
Az rendben van, hogy a mai drótnélküli AP-k sebessége messze meghaladja a szokványos internetkapcsolat sebességét, de nem gondolnám, hogy egy helyi hálózatra kötött számítógép csak az internettel tartja a kapcsolatot. Házon belül is jól eső érzés kivárható időn belül megmozgatni nagy méretű anyagokat.

báró Csekonics 2017.05.15. 15:36:07

@udvaros: így van. Ami be van dugva, az be van dugva.
A wifit meg hagyjuk meg az arra "rászoruló' eszközöknek (tablet, telefon, laptop ha épp hurcolom).

tif 2017.05.15. 21:35:20

Mi a stabil otthoni hálózat titka? a Cat6-os kábel!

John Doe3 2017.05.15. 21:40:13

@GyMasa: Így igaz. Azt még hozzátenném, hogy a titkosított forgalom -- ha elfogják -- nem éppen a legbiztonságosabb. Ha pedig a kábel legalább Cat5e (vagy inkább Cat6), akkor a jövőre is gondoltál.
süti beállítások módosítása