Vége a Flickr-nek?

A Yahoo lépett egyet. Kérdés: előre vagy hátra?

2016. március 25. - KKPé

Az Instagramon jóval többen foglalkoznak azzal, hogy mit ábrázol a kép, mint azzal, hogy hogyan, pedig a kettő együtt tud igazán hatásos lenni. Aki ezt az összhangot keresi, annak sok más mellett ismerősen cseng például az 500PX, vagy épp a SmugMug fotómegosztó oldal neve is. Ez persze csak két példa a sok közül, ha értő és építő közösséget-, vagy épp tárhelyet keres saját munkáinak számos lehetőség közül választhat. Akit érdekel a fényképezés, tudja azt is, hogy mindezek, sőt még az Instagram előtt is ott volt a Flickr, ami sokáig az egyetlen gyűjtőhelye volt a fotózásra fogékonyak közösségének. Jó ideje nyújt ingyenes, biztonságosan és kényelmesen használható tárhelyszolgáltatást a felhasználói számára. A Flickr épp változik, de mindenki megnyugodhat: az ingyenes tárhely (egyelőre) marad. A kényelmet viszont beárazták.gettyimages-484944029.jpg


A Flickr nem új, így nem lenne csoda, ha megkopott volna. Sokszor, sokan számítottak erre 2004-es indulása óta, de a több mint egy évtizede tulajdonos Yahoo valamivel mindig felpofozta annyira a rendszert, hogy egyre jobb és jobb legyen. Egy ideig versenyben is tudták tartani, ma már ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Néhány éve nagyot szólt, amikor egy egész terrabájtnyi ingyen tárhelyet kínáltak minden felhasználónak. Ráadásul egy jól integrált asztali feltöltő eszközzel kiegészítve, ami ismét láthatóvá tette a Flickr-t a feltörekvő és innovatív konkurensek között. Most viszont még ennek ellenére is váratlant léptek és felmerül a kérdés: Hogy akkor most pontosan merre is?


Az történt, hogy a Yahoo március elején egyebek mellett bejelentette azt is, hogy ezentúl csak a Flickr PRO felhasználói számára teszi elérhetővé az igen széles körökben népszerű "desktop Auto-Uploadr" funkciót. Magyarul csak akkor tudjuk majd nagyméretű fotóink még vaskosabb méretű tömegeit egyidejűleg és automatikusan feltolni a megszokott módon, ha PRO tagokká válunk. Ez pedig már pénzes játék (35 dollár/év). Elsőre nem is tűnik annyira durvának, főleg hogy továbbra is jár az egy terrányi ingyenes tárhely. A kérdés azonban az, hogy mennyit ér ez a TB abban az igen kiélezett küzdelemben, ami a felhasználókért zajlik a szegmensen belül?


A Flickr-t már most temető véleményformálók - a Wired cikke szerint - épp azzal érvelnek, hogy az eddig mindenki számára elérhető funkció korlátozása a Flickr felhasználóinak jelentős hányadát váltásra kényszeríti majd. És van hova váltani, hiszen számos olyan szolgáltatás létezik (pl. Google Photos, OneDrive, Dropbox), amelyek ha akarjuk automatikusan tárolnak biztonsági másolatot fotóinkról a neten, épp eléggé ingyen. Az pedig talán nem meglepő, hogy az átlagos felhasználó nem szeret fizetni. Hosszabb távon azonban mégsem ez jelentheti a fő problémát. Sokkal inkább az, hogy a Flickr pont a konkurensek folyamatosan bővülő és okosodó szolgáltatásaihoz képest (pl. auto image tagging - Google Photos) tűnik kissé egy helyben állónak. Manapság már az is elég szokványos, hogy minden szolgáltatás elérhető mobil eszközökön is, tehát a Flickr e tekintetben sem tud kitűnni egy ideje.


Akad azonban, aki védené a "nagy öreget", s jó pár olyan szempontra vagy funkcióra igyekszik felhívni a figyelmet, amelyek miatt talán még korai határozott véleményt alkotni a Flickr jövőjéről. Első ilyen szempont természetesen a tárhely, amely - Auto-Uploadr ide vagy oda - akár sokszorozható is többszörös regisztrációval, ha esetleg valakinek kevés lenne az ingyenes 1 TB.gettyimages-136053031.jpg


A másik igen markáns tényező a feltöltött képek mérete. A Filckr-nél ott a már sokat emlegetett 1TB, miközben a legfőbb konkurens, a Google Photos megkéri az árát, a teljes méretű fotók tárhelyének. A Google havi 9,99 dollárt (évente 119,88) kér 1TB-ért, ha nem elég a tömörített "high quality web version" fotóink biztonsági mentésének tárolásakor. Ezzel szemben a Filckr 35 dollárt kér el évente, s nem a terrányi tárhelyért, hanem a PRO státuszért, amelynek számos egyéb szolgáltatás mellett csak egyik előnye az automatikus asztali feltöltő használatának lehetősége. Röviden összefoglalva a Yahoo a kényelmet, míg a Google a minőséget árazta be a tárhelyszolgáltatáson belül. Az nem vitás ki az olcsóbb.


Számos egyéb tény és szempont van még, amely közel sem ad okot arra, hogy a Flickr "halálát" a közeli jövő részeként kezeljük, ezekről a Petapixelen lehet bővebben olvasni. Viszont az is elég szilárd ténynek tűnik, hogy a Flickr kicsit lelassult versenytársaihoz képest, s talán egy felhasználójuk sem az olyan bejelentésekben látja a fellendülés lehetőségét, mint amilyen ez a márciusi volt a Yahoo részéről. A hosszabb távú hatásokat idővel mindenképp érzékeljük majd, ahogy a fejlődést is, ha lesz még olyan egyáltalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyu.blog.hu/api/trackback/id/tr788525320
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása