Tárold a képeid DNS-ben!

Nem férnek a fotóid a vinyódon? A megoldás a DNS. Sci-finek tűnik, pedig már lehetséges.

2016. április 10. - KKPé

Nem ezúttal nem angol, hanem amerikai tudósok rukkoltak elő egy fotós szempontból is igen érdekesnek tűnő újdonsággal: rájöttek hogy lehet digitális képi tartalmakat DNS-ben megőrizni, majd onnan minden adatveszteség nélkül "visszatölteni" azokat. Egy nyelvöltögető vörös cica fotóját már sikerült is dekódolni DNS-ből, full veszteségmentesen.

Tudom ez az egész furcsán hangzik, de úgy tűnik, hogy a Washingtoni Egyetem egyik kutatócsoportja és a Microsoft kutatói közösen olyan DNS alapú adattárolási rendszert fejlesztettek, ami nem csak hogy irtózatos mennyiségű digitális adatot képes tárolni, hanem nagyságrendekkel tartósabb is az ismert adatmegőrzési eljárásoknál.

 

dna_storeage.jpg

Forrás:gizmodo.com

 

Az történt, hogy az amerikai fehérköpenyes kockáknak sikerült a digitális képi adatokat ún. nukleotid szekvenciaként DNS-be kódolni. Senki se higgye, hogy én ezt értem, de állítólag működik, plusz a folyamat megfordításával - ez a dekódolás - minden egyes bájt hibamentesen visszanyerhető.

 

recoded_from_dna.JPG

Forrás: University of Washington

 

A matek ebben az volt - persze sok egyéb mellett -, hogy ki kellett találni miként lehetne összefésülni a bináris digitális kódokat a kettő helyett négy alapvető összetevőből (adenin, guanin, citozin és timin) álló DNS karakterlánccal úgy, hogy hibamentesen visszanyerhetőek maradjanak az adatok. Ezt a dilemmát az ún. Huffman-kódolással sikerült feloldaniuk, ami valahogy így fest:

huffman_coding.JPG

 

A kutatócsoport nemrégiben publikált tanulmánya szerint nagyjából tízezer gigányi adat tárolható és bármikor dekódolható egy alig látható DNS kenetben, valahol egy amcsi laborban, egy átlagos tesztkémcső legalján. Talán még ennél is sokkolóbb, hogy a kutatók szerint ezzel az eljárással akár évszázadokig is adatveszteség nélkül tárolhatóak a digitális információk.

 

És akkor most mindenki visszapakolhatja az állát a helyére a parkettáról...

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyu.blog.hu/api/trackback/id/tr68584662
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása