Mobilinternet akár otthonra is

2016. április 18. - haraszi

A korábbi, Wi-Fi megoldásokat boncolgató cikkre érkezett reakciókból szűrtem le a szomorú tanulságot, hogy a wireless router egy nagyon jó dolog, de rengetegen vannak kis hazánkban olyanok, akik sajnos még a tisztességes sebességű internetkapcsolatnak is híján vannak. Számukra értelmezhetetlen fogalom az otthoni, nagyfelbontású videostream, mert olyan helyen laknak, ahol, ha van is valamilyen vezetékes internetszolgáltatás, az nem éri el azt a színvolnalat, amire érdemes mondjuk egy Netflix előfizetést betervezni. Számukra szolgálhatok talán egy érdekes alternatívával.

screen_shot_2016-04-15_at_14_03_39.png

Mobilinternet

A mobilinternet már régóta létező fogalom Magyarországon is, de nagyon nagy különbség van az „elérhető” és a „használható” szolgáltatás között. Az elérhető számomra azt jelentette, hogy a mobiltelefonommal út közben is könnyedén elérhettem az engem érdeklő internetoldalak tartalmát, nem kellett megváratnom az ismerőseimet a különböző üzentküldő rendszerekben és menet közben is tudtam online zenét hallgatni. E szolgáltatások használatát szerencsére egy jó ideje már nem az adatkapcsolat sebessége, mint inkább a felhasználható adatmennyiség mérete korlátozta. A számítógépekhez csatlakoztathazó 3-4G-s modemek tekintetében ugyanez a helyzet. Amíg egy-két éve egy-egy előfizetés havi felhasználható kerete egyszámjegyű volt (valójában a legtöbbször a 3-4GB-ot sem érte el), addig ezt otthonra „főhozzáférésnek” értelmetlen volt megvásárolni, hiszen egy komolyabb Windows, vagy Office csomag frissítésével percek alatt el lehetett égetni a teljes havi keretet és utána maradt a méregdrága kiegészítő adatcsomag, vagy a sávszélesség csökkentés egészen a használhatatlan szintig.

Ez nemrég egy kicsit változni kezdett, amikor némely mobilszolgáltató elkezdte kivenni a számolt adatkeretből a böngészést, esetleg lehetőséget nyitott a csúcsidőn kívüli korlátlan adatletöltésre is, ami azt jelentette, hogy az éjféltől reggel 6-ig terjedő időszakban történt forgalmazást nem számolta a havi kerethez. Emellett jelenleg mindhárom nagy mobilszolgáltató kínálatában megtalálhatóak olyan mobilinternet csomagok, amelyek havi kerete 30GB körül vannak – a Vodafone esetében ez akár 50 is lehet.

71718w3o5sl_sl1500.jpg

Ezekkel pedig már érdemes számolni, mert most aki nem csak böngészgetni szeretne, hanem zenét vagy videót streamelne, az is meg tudja oldani az életét egy minimális odafigyeléssel ebben a tartományban. A kiegészítő csomagokkal, a letöltő rendszert, vagy NAS-t ügyesen beállítva pedig még a torrenhuszárok is jó pár Linux .iso fájlt szedhetnek le havonta sebességlassítás nélkül.

Hogy működik?

A rendszer pontosan úgy működik, mint egy okostelefon. A szolgáltatótól kapott kártyát a modembe helyezve fel kell csatlakoznunk a mobilhálózatra és már oszthatjuk meg a kapott netet otthon – vagy ugye bárhol máshol, hiszen a dolog nincs helyhez kötve. A modem pedig többféle lehet. A szolgáltatók jellemzően a „Mi-Fi” készülékeket adják az előfizetésekhez. Ezek szappan méretű és formájú darabok, amelyek akkuról üzemelnek, micro USB-n tölthetőek, és általában 5 készüléket képesek a netre engedni egyszerre. Kivételt képez itt a Telenor, aki a Hipernet akciójának keretén belül egy ennél jóval komolyabb modemet is értékesít, mégpedig a Huawei E5186s típust, ami amellett, hogy négy vezetékes (UTP) csatlakozást is kapott, még egy USB porttal is rendelkezik, valamint dual csatlakozóval külső antenna részére, amivel elképesztő módon képes megnövelni a jóminőségű hálózat elérésének esélyét. A készülék egyébként Cat. 6-os besorolású, ami azt jelenti, hogy elméletben 300Mbps sebeségre is képes. Így a Magyarországon jelenleg leggyorsabb, 150Mbps sebességű Telenor Hipernet hálózatának teljes sávszélességét képes a nappalinkba irányítani.

Amennyiben nem ezt a csomagot választanánk, de tényleg jó minőségű hálózatot szeretnénk viszonylag fix helyen élvezni, mindenképpen javasolt egy ilyen, „asztali” router beszerzése és a külső antenna is, ez utóbbi egyébként viszonylag olcsó, 10 000 Ft alatti tétel.

7194794104.jpg

A routerek viszont sajnos egyelőre elég borsos áron szerezhetőek be. Ez olyan 30-40 ezres induló árat jelent és a felső határ a csillagos ég. Létezik persze hibrid megoldás is, amit az utólag a routerhez csatlakoztatható USB modemek jelentenek, de itt is nagyon kell figyelni arra, hogy mind a router, mind pedig a modem képes legyen arra, hogy az elérhető legnagyobb sávszélességet átengedje, mert régebbi eszközöknél előfordulhat, hogy a készülék tudása lesz a szűk keresztmetszet és így az elérhető sávszélesség töredékével tudunk majd számolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyu.blog.hu/api/trackback/id/tr608630300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2016.04.18. 16:39:26

"Ez olyan 30-40 ezres induló árat jelent és a felső határ a csillagos ég"

Ha elég a 3G, akkor olcsóbban is meg lehet úszni:

www.argep.hu/product_2335335.html

Szamiz67 2016.04.18. 21:41:11

Köszi a cikket, ez nekem msot jól jött, váltok is gyorsan csomagot.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.04.19. 11:12:13

Én évek óta ezt csináltam, a mobiltelefonon keresztül Wifi hotspottal megosztom az internetet több otthoni készülék között.

Így a böngészés, de még a streaming is emgoldható lenne. Utóbbihoz viszont kell a korlátlan adatforgalom, mert brutálisan eszi a HD (de még a sima) video az adatcsoamgot.

A bibi azonban ez: 1. a streaming ugyanúgy nem "támogatott", mint a valóban és érthetően tiltott torrent.

2. A gyakorlatban a Telenor hálózata nagyon szórványos. Egy belkerületi utcában otthoni csúcsidőben gyakran esélytelen volt akárcsak szörfözni is.

3. Közben a telenor is rájött hogy túl jó az ajánlata, ezért kivezették az online flexi csomagot, most kb 6e ft lenne a havi használat egy 30 Gb-os csomaggal. Most már nem krlátlan, de talán nem is fogják meg a streaminget.

De a fő gond továbbra is a hálózat-túlterheltség. jó ha 1Mb/s összejön, de nagyon gyakori hogy mérni sem tud, mert nincs kapcsolat. És ez belváros. Mi lehet a város szélén?

Gondolná az ember hogy ezért van még két szolgáltató, de eddig feltöltősben én nem nagyon láttam hasonló konstrukciót sem.

Fergio 2016.04.19. 11:29:45

Nekem Telenor-os tapasztalatom van, ráadásul egy Home L csomag, ami úgy tudom nem elérhető mindenhol... erről érdeklődjetek személyesen...
Szóval ez a Home L csomag 100 GB nappali és 100 GB éjszakai limitet tartalmaz ( az éjszakai 100 GB az eredeti csomagnál kicsivel több), én ezen keresztül böngészek, hallgatok zenét, töltöm le a Linux-os telepítőket garmadával... a sebesség 10-11 MB/sec, ami szerintem elegendő, persze messze nem a legjobb manapság, de ha más lehetőség nincs (csak az idejétmúlt ADSL) akkor profi!
Az ára havonta nálunk - Budapest melletti falu - 8.500 Ft. Ez baromi sok a Digis 6.800 Ft-os előfizetéséhez képest (1 Gb-es sebesség, limit nélkül + TV + telefon), viszont sokkal jobb ár-érték arányban, mint a vidéken elérhető 4-5000 Ft-os 10 Mb/sec-es csigavonal...
Otthonra vettem egy Huewei mobil router-t, amibe csak be kell illeszteni a szolgáltatótól kapott SIM kártyát, és kész. Meglepően erős a wifi ereje, ráadásul kétsávos: 2.4 GH és van 5 GH is. Nem melegszik, nem akadozik, korrektül működik, akinek van pénze egy egyszeri hálózat kiépítésére, beállítására és csak ADSL érhető el, annak ajánlom.

petivagyok innen 2016.04.19. 11:50:10

Néztetek már lefedettségi térképet? Nagyon kevés olyan hely van, ahol van megfelelő sebességű mobil lefedettség, de nincs vezetékes alternatíva.

Wywern · http://www.narancsoskacsa.blog.hu 2016.04.19. 11:59:14

Én például a Kodály köröndön lakom Pesten, ami szerintem még nem az az elhagyatott tanyavilág, de a házunkban egy használhatatlan (tényleg az, próbáltam) T-sen kívül semmilyen más lehetőség nincs. Egy tetőantennával viszont a Hipernet 60/30 körül hasít.
Az antenna azért kell, mert udvari, első emeleti a lakás, feljebb, lehet, hogy nem is kellene.

Klown 2016.04.19. 12:13:58

Nem árt megemlíteni, hogy van korlátlan mobilnet is jó áron, bár tény, hogy be kell lépni flottába hozzá, de ezt bárki megteheti. (Tessék utánanázni a PH! fórumon!) DPI Hipernet néven fut, Telenoros és teljesen korlátlan havi 6500 Ft-ért. Szerintem ez jó alternatíva az olyan helyen lakóknak, ahol az pár mbps ADSL az egyetlen lehetőség, vagy kétes minőségű mikrós sufniszolgálhatót.
süti beállítások módosítása