Közeleg az esküvőszezon, erre figyelj a fotózásnál!

Szaktrendelés esküvőfotósoknak és az ifjú pároknak.

2016. április 21. - KKPé

Az esküvőfotózás ma már iparág. A profik nemzetközi szervezetet működtetnek (ISPWP), versenyeken választják ki maguk közül az aktuális legjobbakat, képeikkel nem csak egymást, hanem a megrendelőket is inspirálják. A minőségi, de ugyanakkor újszerű szemléletű megközelítés már az említett szervezet tavalyi "best of" válogatásában is tetten érhető, de akadnak elsőre talán furcsa, de talán mégis érdekes törekvések, amelyek vélhetően nem csak a fotósok, hanem az esküvőre készülő párok érdeklődését is felkelthetik. A Guardian Liberty Voice egyik bloggere ezeket a vadságokat gyűjtötte össze, amelyekből válogatva helyenként rá kellett döbbennem: nem minden vadság hülyeség, vagy nem mindig az.

1_gettingready_winter2014.jpg

Fotós: Raman El Atiaoui Forrás: http://raman-weddings.de/

1. Szelfi az esküvőn


A kérdés a következő: El tudunk-e képzelni olyan lagzit, amit feldobna az ifjú pár, vagy épp a megbízott fotós által biztosított (esetleg be is világított), s persze kellőképp beharangozott szelfifal, szelfipont vagy épp szelfizóna? Ez persze eléggé környezet- és csapatfüggő, de ha gondosan elő van készítve, én igenis el tudok képzelni olyan násznépet (a meghívott vendégeket nevezem így), amelynek nagy része harapna a lehetőségre. A szelfik elkészítését össze lehet kötni valamilyen az esküvő keretében megszervezett játékkal (pl. szelfitombola éjfél után, vagy tudom is én :) ), de mindenképp olyasmi, ami arra készteti a vadul szelfizgető nagymamákat, hogy az unokákkal fel is pakoltassák a netre a képeket (persze tagelve!). Van, aki szerint ez egy lehetőség az ifjú párnak arra, hogy saját közösségi felületeiken gyűjtsenek vidám, és valóban spontán emlékeket, plusz a vendégekben is azt az érzést keltheti, hogy szerevesebb részei az ünnepségnek. Vannak veszélyek persze, mert valamiért minden esküvőn akad egy barát vagy rokon, aki pont aznap iszik gyorsan sokat és agyontrollkodja a bulit, de ilyen veszélyek szelfifal nélkül is léteznek. Talán nem kizárható, hogy egy esküvői fotós szolgáltatásai között egy szelfifal gondos és minőségi előkésztésének lehetősége akár vonzó is lehet a megrendelők szemében. Ha az ifjú pár nem érzi a dologban rejlő lehetőségeket, akkor nem él vele, de simán van az a menyaszony, vagy vőlegény, aki tapsolva fizet érte felárat is ha kell.


hotel-russell-london-wedding-photography-5b.jpgFotós: Cathrine Barnes Forrás: https://blog.cbarnesphotography.co.uk/

A szelfijelenség egyébként nem csak ebben az értelemben hat egyre erőteljesebben, bizony ma már az esküvőkre is. Ki nem emlékezne például arra a fotósorozatra, ami tavaly szeptemberen szanaszét szóródott a neten világszerte. Egy igen lelkes menyasszony, Liisa Luts Tallinnban (Észtország) úgy döntött, hogy a nem épp hétköznapi és nem is túl népes hipszteresküvőjén ő maga lesz a saját fotósa. Ezzel egyrészt teljesen kimaxolta az esküvői szelfijelenséget, másrészt úgy sikerült különleges hangulatot csempésznie a képeikbe, hogy azok váratlanul hatásos, mégis meghitt, olykor vidám és végig ünnepélyes intimitást sugalljanak. Valahol a profik is az ilyen jellegű, mélyebb tartalmakra vadásznak az esküvőkön, és hát van aki ezt megoldotta szelfikkel.

2. Légből (le)kapott esküvői képek


A drónok bizony az esküvők légterét is meghódították. Ezt nem annyira nevezném új trendnek, hiszen a vérprofik eszköztárában már jó ideje ott hever - vagy minimum rövid időn belül beszerzésre vár - egy olyan cucc, amivel valóban távoli, lehetőleg magaslati, tehát valóban légies perspektívából készülhet fotó az ifjú párról, vagy épp a család egészéről.gabriela_matei_bucharest_romania.jpg

Gabriela Matei fotója Forrás: www.photochic.ro

Ha adott egy látványos helyszín, akkor ez kivételesen hatásos eszköz lehet egy olyan fotós kezében, aki a távlati perspektívában rejlő lehetőségekkel is meg akarja, és meg is tudja ragadni a nagy nap különleges-, mélyebb tartalmú- vagy csak egyszerűen baromi látványos dimenzióit.

3. Esemény utáni fotók


Az esküvő napja ugye elég kaotikus lehet. Főleg a főszereplők számára, akiknek fotós szemmel sem árt fókuszban maradni a nagy nap szinte minden fontosabb percében. Ez eddig is így volt, mindig így is lesz! Az viszont hol van kőbe vésve, hogy a lagzi után már csak annyi dolga lehet a fotósnak, hogy az előre fixált határidőn belül leadja a szerkesztett fotókat, albumokat stb.? Naná, hogy sehol! Nem is hülyeség a nagy nap után is találkozni az akkor már ifjú házasokkal, s dolgozni még egy kicsit. Ez a pár számára lehetőséget kínál arra, hogy az esküvői izgalmakat levetkőzve, higgadtabban gondolják át, hogy mi is az a tényleges hangulat és hatás, amit szeretnének viszont látni a róluk készült képeken, a fotósnak pedig helyszínek, napszakok és helyzetek tekintetében nőhet a mozgástere. Így nem csak megrendelői, hanem szolgáltatói oldalról is átgondoltabb együttműködés alakulhat ki, és amikor életre szóló döntésekre emlékezünk vissza, akkor az átgondoltság pont az olyan dolgokból hiányozhat a legjobban, amelyek azért készültek, hogy emlékeztessenek. Egyszóval érdemes lehet egy esemény utáni fotózásra is sort keríteni.

1_firstdance_winter2014.jpg

Fotós: Jackelini Kil Forrás: http://www.jackelinikil.com.br/

4. "Apa ne félts!"


Van az a pillanat, mikor az örömapa először meglátja a lányát, mint menyasszonyt. Valamiért különlegesek ezek a pillanatok, naná, hogy a fotósok is rákattantak. Sokat lehetne elemezgetni, hogy mitől is egyediek ezek a momentumok, de az biztos, hogy egy olyan érzelmi dimenzióját csillantják meg az esküvők hangulatának, amire jó emlékezni, s amire - épp emiatt - sokan szeretnének is emlékezni.

firstlook.jpg
"Firstlook" - Katelyn James képe, forrás: www.katelynjamesblog.com

Persze ez a "First look" pillanat nem csak az örömapáknál lehet érdekes. A vőlegény esetében ugye alap, hogy a fotósnak kötelező figyelnie és készülnie rá, azonban közel sem csak a vőlegény esetében érdemes.

A trendek azért hasznosak, mert bizonyítják, hogy az adott szegmens, amelyben érvényesülnek él, mozog, fejlődik, halad valamilyen irányba. A vadabb irányok még hasznosabbak lehetnek, hiszen kísérletezés nélkül még sosem született újdonság. A gondolkodó és minőségre törekvő fotós, még inkább fejlődésre van ítélve, ha figyeli és értékeli a trendeket. A megrendelő pedig honnan is tudhatná mit szeretne valójában, ha fogalma sincs arról, mit nyújthatnak neki? Nyakunkon az eskövőszezon, trendelés indul.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyu.blog.hu/api/trackback/id/tr228640210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása