Így csinálhatsz otthonra gyors internetet

2017. december 13. - haraszi

Egy rendszergazda munkája nagyon sok területből tevődik össze, de az, amit egy laikus lát, amikor az IT csoporthoz fordul a munkahelyén, az legtöbbször a hálózati hozzáférések menedzselésének misztikus területe. Magyarán szólva a hatalom. Ebbe a hatalomba kóstolhatunk bele otthon, az online menedzselhető routerek és a hozzájuk fejlesztett applikációk segítségével.

illusz_1.jpg

 

Én most a Strong megoldásait vizsgálom meg egy kicsit közelebbről egy router és egy powerline kit segítségével. A misztikum már a nulladik lépésnél szertefoszlik, hiszen az útmutató alapján ezeket az eszközöket a totál laikus felhasználó is könnyedén beüzemeli. Lássuk, mit tudnak!

Először a routert:

Strong Dual Band Router 750

A Strong eszközei mindig is híresek voltak a beszédes elnevezéseikről. Ez most is bizonyítást nyert, ugyanis ez a router sem árul zsákbamacskát. Ez bizony egy kétsávos router, ami maximális 750 Mbit/s-es adatátviteli sebességet tud. Jobb ez, mintha a készülék neve egy betűkből és számokból összedobott, tetszőlegesnek tűnő karakterlánc lenne.

router750_side.jpg
De térjünk rá a készülékre: A mai giga, transformers pók routerek világában üdítő változatosságot képvisel a 750-es. Kecsesnek mondható fekete házán három antenna található, és tapasztalatból mondom, hogy ennek van értelme, a kevesebb ezen a területen nem több. Inkább tényleg kevesebb, mert az egy-két antennás routerek többnyire tényleg gyengébb otthoni hálózatot tudnak nyújtani, mint a három, vagy több antennás társaik. A ház hátoldalán nem csupán a kötelező négy Ethernet LAN csatlakozó található, de van itt egy WAN port is, amivel közvetlenül csatlakozhatunk modemekhez is, illetve egy USB 2.0, amivel multimédia fájlokat tartalmazó meghajtót, vagy nyomtatót csatlakoztathatunk a routerhez, illetve ezen keresztül az otthoni hálózatunkhoz.

router750_rear.jpg

Ez a router a legújabb 802.11-as Wi-Fi szabvány alapján készült, így a gyártó szerint 720 Mbps adatátviteli sebességre képes. Papíron persze már vannak gyorsabbak, de lássuk be: ha a rendszer ilyen sebességet tud, akkor otthoni és kkv felhasználás esetén nem fogunk soha semmilyen falba ütközni – esetleg még a legelején, amikor szembesülnünk kell azzal, hogy hazánkban elég kevés helyen elérhető még ez a sávszél. Mármint ténylegesen elérhető, mert ugye már több szolgáltató is reklámozza az 1 Gbps-et, de én sajnos még életemben nem láttam ilyen sebességgel hasító otthoni kapcsolatot.

Menedzselj okosan!

Na és most jön a lényeg! A kis router segítségével igazán az otthonunk, vagy kisvállalkozásunk mindenható urai lehetünk, mert mi dönthetjük el, hogy ki milyen sávszélességű internethez jusson. Illetve, hogy legyen-e a gépén net, vagy ne.

Hálózatunkat ugyanis a Strong Wi-Fi alkalmazáson (egy újabb beszédes név) keresztül is kezelhetjük (iOS, Android) néhány ujjmozdulattal. Az appban rengeteg információ és testreszabási lehetőség rejlik. Az összes lehetőséget most nem is sorolnám fel, inkább nézzétek meg a gyártó ide vágó videóját.

Ugye, milyen okos? A személyes kedvencem, az időzíthető Wi-Fi-csend, vagy a meghatározott időtartamra létrehozható vendéghálózat.

Powerline 1200 Kit


Egy Powerline rendszer bennem mindig kettős érzéseket kelt. Egyrészt kicsit szomorú vagyok, hogy 2017-ben még szükségünk van bármihez is vezetékes internetkapcsolatra. Másrészt viszont örülök, hogy erre az esetre itt vannak ezek a csodás készülékek, melyeknek köszönhetően nem kell LAN kábelekkel behálózni az otthonainkat.

powerline1200eu.jpg

Mire kellhet?

Egy Powerline rendszer akkor jöhet jól, ha valamiért nem tudunk (vagy nem akarunk) vezetékmentes hálózaton keresztül kommunikálni, de a kommunikációs csatorna két végpontja olyan messze van egymástól, hogy azt nem tudjuk egyszerűen áthidalni.
Példával ez sokkal egyszerűbb: mondjuk, hogy vettünk egy hifit, ami ugyan kezeli a fájlszervereket és a streamer rendszereket, de nem épített bele a gyártó Wi-Fi adaptert (sajnos egészen a kétszázezres erősítő kategóriákig is előfordul ez). A router viszont a dolgozóban ketyeg, falakkal arrébb. És a vicc kedvéért mondjuk, hogy van még egy NAS-unk valahol, amit az állandó működési zaj miatt egy olyan helyre telepítenénk, ahol ez senkit nem zavar. Például a kamrába/pincébe, ahol ráadásul nyáron sincs hőség.
Ezt a rendszert falbontás nélkül összekábelezni szinte reménytelen. Kivéve, ha beruházunk egy jó kis Powerline-rendszerre, ami – mint az talán már közismert – a falban vonuló elektromos vezetékeket használja a hálózati jelek továbbítására.

powerline1200_drawing.jpg

Itt persze felmerül több kérdés is, mindjárt elsőnek a sávszélesség. A korai Powerline rendszerek ugyanis elég gyatra sebességet tudtak felmutatni, de szerencsére a mai társaik már nem szenvednek ettől a kórságtól. A nálam járt szett a nevéből is kitalálhatóan 1200 Mbps sebességet ajánl. Természetesen ez a használat során nem teljesült, ezek ugyanis ideális körülmények közt mért adatok, amelyek reprodukálásához el sem tudom képzelni milyen elektromos hálózat kellhet. Mindenesetre 6-700 Mbps sebességet én magam is tudtam mérni velük, ami viszont mindennemű otthoni felhasználásra bőven elegendő az online játéktól a Full HD filmnézésig.

És még valami...

A nálam járt rendszer MIMO nyalábformálással dolgozik, ami a gyártói leírás alapján azt jelenti, hogy a Powerline lazán átugorja jelével a kismegszakítókat (tényleg megoldja némi abszolút vállalható jelveszteséggel!). Ezért az olyan lakásokban is használható, amelyekben az internetre csatlakoztatott eszközök eltérő áramkörön vannak. Ez egy nagyon praktikus képesség, elég arra gondolni, hogy a felhasználók egy része nincs feltétlenül tudatában, hogy otthonában, vagy munkahelyén hány fázis van, és azok merre találhatók. Arról nem is beszélve, hogy így egy költözés során is biztosak lehetünk benne, hogy a rendszerünk működni fog!
Ez persze felveti a kérdést, hogy vajon egy további ilyen eszköz beszerzésével idegenek megcsapolhatják-e az otthoni hálózatunkat? A válasz: Nem. Vagyis nem életszerű, hogy ezt meglépjék, hiszen minden újabb powerline csatlakoztatásához engedélyeznünk kell azt a már működő hálózatból.

Kérdésed lenne az eszközökkel kapcsolatban? Itt felteheted:  sales_hu@strong.tv

A posztot a Strong CEE Kft. támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyu.blog.hu/api/trackback/id/tr9413403671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2017.12.13. 12:00:55

Jó is az, ha az adatainkat megkapják a kínai elvtársak...

Duplaxiii 2017.12.13. 13:22:33

OK, egy PR poszt, de úgy általában értesz a dologhoz?
Mert ha igen, miért írsz ostobaságokat?
Otthora a szuper internethez jellemzően csak a második hullám a eszközök.
Te hogyan oldanád meg ezzel a termékkel, mondjuk az Invitel max. 30-as, még telefonon érkező és mocskos módon még korlátozott szolgáltatását?
És az árak! Mennyi az annyi?
Mert max 20e körül ez a tudás az alap a routereknek,
felette meg belépsz a profikategóriába és nagyságrenddel többet tudó, hatékonyabb stb. eszközöket is vehetsz (kisvállakozások!), de nem akarom rontani a bulidat.
(gigás net és a gigás belső forgalom... azért nem azonos dolgok. Olyat próbáltál, hogy normális cucc, jó, megfelelő kábelek és úgy méred a dolgot? Nem wifin?

Tehetséges ugandai buzi 2017.12.13. 13:51:14

Nem látom a cikk végén az X-et, hogy fizetett hirdetés.

Vagy támogatott tartalom. Vagy akármilyen jelzés, hogy ez reklám.

Amikor még fiatal voltam és még csak márkabuzi, már akkor minimum a felső-közép kategóriát vettem otthonra is. Mondjuk Cisco/Linksys-t. Nem pedig egy ilyen noname, sosem hallott nevű, kínai dzsunka szart.

Mellesleg már elmúlt az az időszak, amit még Bill Gates vezetett fel azzal, hogy egy hülye is fel tudja telepíteni a Win95-öt. Már annyira összetett és bonyolult a rendszer, hogy nem szégyen tanácsot, segítséget kérni egy eszköz telepítéséhez, beállításához egy írástudótól.

to:rppapa 2017.12.13. 15:03:35

"A ház hátoldalán nem csupán a kötelező négy Ethernet LAN csatlakozó található, de van itt egy WAN port is, amivel közvetlenül csatlakozhatunk modemekhez is..."
Apám!!! Ez tényleg spéci! Rohanok megvenni, mielőtt elkapkodják.... Ja nem. Ennyi pénzért - sőt olcsóbban - már vehetek márkás cuccot is, ami ugyanezt tudja, ráadásul normális boltból, nem obskurus netes árusoktól.

edguy 2017.12.14. 05:16:39

"A ház hátoldalán nem csupán a kötelező négy Ethernet LAN csatlakozó található, de van itt egy WAN port is, amivel közvetlenül csatlakozhatunk modemekhez is"....

Ez nekem is tetszik

Teddyke 2017.12.14. 06:14:13

Ezért a mondatért jöttem ide: "1 gigaherzes sávszéllel már nem túl sok problémája lehet az átlag felhasználónak. Megérkezett az internet anyahajója, amivel ki is lehet használni ezt a szédítő sebességet."
Gondoltam megtudom, hogy milyen egy gigaherz sávszél, mert érdekelt, hogy mit is jelent.