Öt alkalmazás, hogy biztonságban legyen a gyerek a neten

2017. november 27. - Kontent

A mai srácok szó szerint tablettel és okostelefonnal a kezükben nőnek fel, de hogy védjük meg őket a káros tartalmaktól, vagy akár az internetes zaklatóktól? A teljes tiltás biztos nem vezet semmi jóra, és az sem túl életszerű, hogy mindig ott legyünk mellettük, amikor épp rákattintanak valamire. Akad viszont pár, „gyerekbiztos” alkalmazás, amikkel biztonságba tudhatjuk őket a virtuális térben, ráadásul fizetnünk sem kell értük, hiszen legtöbbjük ingyen letölthető.

apps-for-kids.jpg

Oké, de mit csinálnak ezek az applikációk?

Az androidos telefonokra letölthető szülői felügyelet alkalmazások segítenek abban, hogy a szülők keretek között tartsák a gyerekek okostelefon és táblagép használatát, megvédve őket a különböző virtuális veszélyektől.

Ezek a szűrőprogramok funkciójukat és célcsoportjukat tekintve eltérőek lehetnek. Legtöbbjükkel blokkolhatjuk a gyerek életkorának nem megfelelő alkalmazásokat, korlátozhatjuk az internetezéssel eltöltött idő hosszát – így a gyerekek stikában sem tudnak fellépni kütyüjükről az internetre –letilthatunk velük weboldalakat, a helymeghatározás funkció segítségével pedig bármikor és bárhonnan megtudhatjuk a lurkók tartózkodási helyét.

Fontos a tájékozottság a témában. Ajánjuk például ezt, a témáról szóló hosszabb cikket, ami az Indexen jelent meg. Ezután, ha ön jogellenes, vagy kiskorúakra káros online tartalommal találkozik, használja az Internet Hotline bejelentő felületét, amit a linkelt cikk végén is megtalál.

Persze a kölykök kontrollja mellett legalább ennyire fontos, hogy megtanítsuk őket az internet biztonságos használatára és az őszinte kommunikációra. Arra, hogy merjenek segítséget kérni a szülőktől, ha valaki vagy valami bántja őket a virtuális térben, vagy ha épp ők keveredtek bajba internetes viselkedésük miatt.

Hej, ráérünk arra még!

Szülőként sem célravezető a Pató Pál hozzáállás, már  egy óvodás korú gyerek online biztonságával foglalkoznunk kell, hiszen ahol a szülők okostelefont használnak, ott óhatatlanul a gyerek is kapcsolatba kerül a mobillal. Nem véletlenül léteznek már babákra kifejlesztett applikációk, és az is érthető, ha a szakemberek azt tanácsolják, minél hamarabb készítsük fel a gyerekeket a biztonságos internethasználatra.

Egyrészt a rájuk leselkedő kockázatok miatt, másrészt mert egészséges fejlődésük szempontjából sem mindegy, hogyan és milyen mennyiségben válnak “kütyü-fogyasztóvá”.

Óvodás korban persze még nem érdemes velük a veszélyekről beszélgetni, inkább a szülőknek kell képben lenniük. Főleg a felsoroltakhoz hasonló szűrőprogramokkal, applikációkkal kapcsolatban.

Kids Place – a legkisebbeknek

Segítségével több szinten korlátozhatjuk, hogy mihez is férhetnek hozzá a gyerekek a készüléken, letiltva a számunkra veszélyesnek ítélt appokat, vagy a Google Playben való vásárolgatást. Ezenkívül több kiegészítő alkalmazást is hozzáadhatunk, például videó lejátszót, gyerekbarát böngészőt, vagy képnézegetőt.  
Screen Time Parental Control – takarítani fog a gyerek mint a kisangyal

Az alkalmazás egyik funkciójával ugyanis feladatlistát  készíthetünk számára, melynek elvégzése után a gyerek extra hozzáférési időt szerezhet a netezéshez. Persze emellett az app védi is: többek között korlátozhatjuk, és mérhetjük vele,  hogy mennyi időt tölt el az egyes appokon belül.

unnamed_1.png

Norton Family - az üzeneteit is ellenőrizheted

Ez az app szintén  figyeli a gyerekek online aktivitását, sőt, segítségével nemcsak azt ellenőrizhetjük, hogy milyen oldalakra léptek föl (erről e-mailes értesítést kapunk), hanem azokat képes szűrni is. Ha a fizetős csomagra váltunk, még a szöveges üzeneteiket is ellenőrizhetjük, de ennél azért jobb megoldás, ha inkább kialakítunk velük egy olyan bizalmi kapcsolatot, amiben nem kényszerülünk arra, hogy a magánleveleik között turkáljunk.

 norton-family-online-blocked-message.jpg

MamaBear - Egy igazi virtuális besúgó

A MamaBear egy  komplex kis applikáció. Főleg az olyan idősebb gyerekek kontrolljára szakosodott, akik már jelen vannak a közösségi média különböző felületein. A MamaBear lényegében egy profi, virtuális besúgó: értesítést küld, ha a gyerekek meghatározott szavakat használnak, ha a Facebookra, vagy az Instagramra új fotókat töltenek fel, és azt is képes mérni, hogy a  mennyi időt töltenek az interneten, vagy hogy épp merre járnak. Mármint a való világban.



ESET - Anya hadd játsszak még!

Az ESET androidos szülői felügyeletét kimondottan arra tervezték, hogy segítsen megvédeni a gyerekeket az online fenyegetések és a nem megfelelő weboldalak ellen. A szokásos funkciók mellett a prémium verzióban komplex gyermekvédelmi funkciókat találunk: egyik különlegessége például az, hogy a gyerekek az appon keresztül kérhetnek szüleiktől engedélyt bizonyos alkalmazások vagy weboldalak felkeresésére, extra játékidőre vagy hosszabb böngészésre.

425016-time-limits.jpg

425023-geofencing.jpg

Kép forrása: www.pcmag.com 

Három alaptanács, amit érdemes betartani!

 

  1. A szakemberek szerint 10 éves korig ajánlatos a napi egy órás internet használatot tartani.
  2. A tablet nem egy virtuális dadus, ne a mozgás, az esti mese vagy a pajtások kiváltó eszköze legyen.
  3. Mindig legyenek szűrők a készülékeken, amelyek blokkolják a nem gyereknek való tartalmakat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyu.blog.hu/api/trackback/id/tr8113229601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BlogGazda 2019.11.13. 17:14:32

A szakemberek szerint 10 éves korig ajánlatos a napi egy órás internet használatot tartani.

helyesen

A szakemberek szerint 10 éves korig ajánlatos a napi maximum egy órás internet használatot tartani.
süti beállítások módosítása